Een pagebuilder is een combinatie van een WordPress thema en een plug-in waarmee u een website met een unieke lay-out kunt maken, zonder dat u daarvoor code hoeft te schrijven. Pagebuilders zijn gemakkelijk in gebruik en maken vaak gebruik van een drag-and-drop systeem waarmee u bepaalde templates of designelementen gemakkelijk kunt toevoegen. Met een pagebuilder kan u ook zelf elementen opslaan en hergebruiken op een andere WordPress website.
Met meer dan 4 miljoen actieve installaties, is Elementor een van de meest populaire pagebuilders. Elementor bestaat sinds 2016 en staat vooral gekend vanwege het gebruiksgemak en haar uitbreidbare architectuur. Elementor maakt gebruik van een live front-end editor, waarmee u wijzigingen aan de website meteen kan zien. De ontwikkelaars van Elementor maken regelmatig nieuwe widgets en andere uitbreidingen. Elementor heeft een gratis versie waarmee u al een heel eind kan raken. Met Elementor Pro heb je toegang dat honderden templates en widgets die je kan gebruiken op verschillende websites.
Een andere populaire pagebuilder is Beaver Builder. In tegenstelling tot Elementor is Beaver Builder meer gericht op een ander soort gebruiker, de ontwikkelaar. Beaver Builder focust meer op stabiliteit en snelheid dan Elementor. Elementor is meer gericht op het constant toevoegen van nieuwe features en designelementen. Beaver Builder heeft een gratis basisversie waarmee je de drag-and-drop editor kan gebruiken en enkele basismodules. Wil je meer templates en modules, dan zijn er verschillende betalende licenties waaruit je kan kiezen. Beaver Builder is over het algemeen duurder dan Elementor.
Divi is een andere pagebuilder met een groot gebruikersbestand. Het is meer gericht op uitbreidbaarheid. Divi heeft een groter aanbod aan website lay-outs en designelementen. Met maar liefst 2016 elementen en 275 complete websites heb je altijd wat je nodig hebt om je website te personaliseren. De leercurve is in tegenstelling tot Elementor redelijk stijl te noemen, maar is sinds een recente update sneller en minder bloated. Divi heeft geen gratis versie.
Kadence Blocks is een uitbreiding op de standaard Gutenberg editor. Kadence is in tegenstelling tot andere pagebuilders meer gericht op snelheid en performantie. Zo maakt het onder meer gebruik van ‘intelligent loading’, waardoor enkel de CSS en Javascript wordt ingeladen die effectief wordt gebruikt. Kadence heeft niet zoveel designs en templates dan Elementor of Divi. De basisversie is gratis. Wil je meer templates of andere geavanceerde functies, dan dien je een licentie aan te schaffen. Kandence komt ook met veel verschillende toevoegingen en uitbreidingen, die meestal betalend zijn.
Oxygen Web Builder is nog een andere builder die zich meer focust op snelheid en optimalisatie. Het is minder bloated dan Elementor. Verder is het niet zo gebruiksvriendelijk als de andere opties en heeft het een leercurve die stijler is. Het heeft ook minder uitgebreide bibliotheek van templates en designs. Oxygen heeft geen gratis versie. Een groot voordeel van Oxygen is dat de licentie levenslang geldig is.
+ Gebruiksgemak
+ Veel thema’s
– Bloated
– Traag
+ Stabiliteit en snelheid
+ Developer-vriendelijk
+ Gratis basisversie
– Duurder
– Minder templates en andere elementen
+ Groot aanbod aan templates en designelementen
+ Sneller dan Elementor
– Stijle leercurve
– Geen gratis basisversie
+ Snelheid en performantie
+ Minder bloated dan Elementor
+ Gebaseerd op Gutenberg
+ Gratis basisversie
+ Gebruiksvriendelijk
– Minder uitgebreide bibliotheek
– Veel betalende uitbreidingen
+ Snelheid en performantie
+ Levenslange licentie
– Stijle leercurve
– Minder uitgebreide bibliotheek
– Geen gratisversie