WordPress website vertalen met WPML

Het vertalen van een WordPress-website kan een uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het vertalen van teksten. Gelukkig is er een handige plug-in genaamd WPML (WordPress Multilingual Plugin) die het proces van het vertalen van je website vereenvoudigt. Met WPML kun je eenvoudig je inhoud vertalen en meertalige websites maken zonder technische kennis. 

wpml vertaling

Wat is WPML

WPML is een populaire WordPress-plug-in die speciaal is ontworpen voor meertalige websites. Het biedt een eenvoudige en intuïtieve interface waarmee je je website in meerdere talen kunt vertalen en beheren. WPML ondersteunt het vertalen van verschillende soorten inhoud, zoals pagina’s, berichten, aangepaste posttypes, menu’s, widgets en nog veel meer. Het is compatibel met de meeste thema’s en plug-ins, waardoor je flexibiliteit hebt bij het bouwen van je meertalige website. WPML kan je hier downloaden

Teksten vertalen met WPML

Met WPML kun je eenvoudig je teksten vertalen zonder dat je de broncode van je thema hoeft te bewerken. Nadat je WPML hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je beginnen met het vertalen van je inhoud. Ga naar de pagina “Vertalingen” in je WordPress-dashboard en selecteer de inhoud die je wilt vertalen. WPML toont een lijst met beschikbare talen en je kunt de vertaling toevoegen voor elke taal. Je kunt de inhoud handmatig vertalen of gebruikmaken van professionele vertaaldiensten die geïntegreerd zijn met WPML.

Vertaling tekst in PHP

Soms kan het voorkomen dat je teksten in je WordPress-thema handmatig wilt vertalen. In dat geval kun je gebruikmaken van de WPML API om tekst in PHP-bestanden te vertalen. WPML biedt functies zoals `icl_t()` en `icl_register_string()` waarmee je tekst kunt markeren voor vertaling en de vertaling kunt ophalen in je thema. Door deze functies te gebruiken, kun je je thema aanpassen en ervoor zorgen dat alle teksten worden vertaald op basis van de geselecteerde taal.

Omzetten mo naar po

Wanneer je je website vertaalt met WPML, genereert de plug-in automatisch een mo-bestand voor elke taal. Een mo-bestand is een gecompileerd bestand dat wordt gebruikt om de vertalingen toe te passen. Als je echter handmatig wijzigingen wilt aanbrengen in je vertalingen, kun je het mo-bestand omzetten naar een po-bestand. Een po-bestand is een tekstbestand dat je kunt bewerken met behulp van een teksteditor. Nadat je de nodige wijzigingen hebt aangebracht, kun je het po-bestand weer converteren naar een mo-bestand met behulp van een tool zoals PoEdit.

Subdomeinen instellen met WPML

Als je je meertalige WordPress-website wilt structureren met behulp van subdomeinen, biedt WPML ook ondersteuning voor deze configuratie. Subdomeinen kunnen handig zijn als je een grote website hebt met veel inhoud in verschillende talen. Met WPML kun je subdomeinen instellen voor elke taal en een georganiseerde navigatie bieden voor je gebruikers.
Om subdomeinen in te stellen met WPML, moet je eerst de nodige DNS-configuratie uitvoeren op het niveau van je hostingprovider. Dit omvat het maken van de juiste DNS-records en het doorverwijzen van de subdomeinen naar de juiste map op je server. Nadat je de DNS-configuratie hebt voltooid, kun je de subdomeinstructuur instellen in WPML. Ga naar de pagina “Talen” in je WordPress-dashboard en selecteer de optie “Subdomeinen” als permalinkstructuur. Voer vervolgens het subdomein in voor elke taal die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, als je Engels wilt instellen als subdomein, voer dan “en” in. Herhaal dit proces voor elke taal die je wilt toevoegen.
Zodra je de subdomeinen hebt ingesteld, zal WPML de URL’s van je website automatisch configureren volgens de gekozen structuur. Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt met de URL “jouwwebsite.com/pagina” en je hebt subdomeinen ingesteld voor Engels en Frans, dan zal WPML automatisch de Engelse versie van de pagina toewijzen aan “en.jouwwebsite.com/page” en de Franse versie aan “fr.jouwwebsite.com/page”.

Slot

Door het gebruik van de WPML-plug-in kun je je WordPress-website eenvoudig vertalen naar meerdere talen. Met de intuïtieve interface, de mogelijkheid om teksten te vertalen en de ondersteuning voor het aanpassen van vertalingen in je thema, biedt WPML een complete oplossing voor meertalige websites. Of je nu een kleine blog of een uitgebreide e-commerce website hebt, WPML maakt het proces van het vertalen van je website een stuk gemakkelijker. Probeer het uit en maak je website toegankelijk voor een breder publiek.